Sjoelen

1 product

Filter

1 product

Filter

Sjoelen is een populair oudhollands gezelschapsspel, wat rond 1700 is ontstaan in Friesland. Nog altijd wordt de sjoelbak met regelmaat van zolder getild, voor een competitieve middag/avond vol plezier. Dit spel doet je gelijk terugdenken aan de avonden van vroeger met familie en vrienden. Sjoelen is een eenvoudig spel wat gespeeld kan worden door jong en oud, met veel of met weinig personen en kan zowel buiten als binnen worden gespeeld. Of je het nu speelt met kerst of zomers bij een picknick, nostalgie, fanatisme en gezelligheid gegarandeerd!

Spelen met sjoelstenen

Het spelen van dit spel met sjoelstenen is heel eenvoudig. Vaak wordt sjoelen binnen vriendengroepen of families op verschillende manieren gespeeld. Toch zijn er wel officiële regels. Sjoelen wordt gespeeld met 30 sjoelstenen. De houten bak bevat vier gaten, ook wel poorten genoemd, waar je de sjoelstenen in moet schuiven. Iedere poort staat voor een bepaald aantal punten. Wanneer een schijf volledig door het gat geschoven is telt deze. Vaak zegt men dat wanneer een sjoelschijf meer onder de poort ligt dan erbuiten, deze telt. Dit is dus officieel gezien niet zo. Voor iedere schijf kan je één, twee, drie of vier punten ontvangen. Wie na drie rondes de meeste punten heeft verzameld wint. Let op! De sjoelstenen die al volledig binnen de poorten liggen, mogen niet opnieuw worden gebruikt. De speler gebruikt enkel de sjoelstenen die buiten de poorten liggen voor de tweede beurt. De sjoelstenen die overblijven na de tweede beurt worden vervolgens gebruikt voor de derde en laatste beurt.

Sjoelen als internationale sport

Sjoelen wordt niet alleen bij verjaardagen gespeeld. Het spel kent ook een ware sjoelbond, een NK en zelfs een WK. Met maar liefst 50 sjoelverenigingen in Nederland mag sjoelen dus net als schaken worden gezien als spel en sport. Er kan zowel individueel als in teams gestreden worden voor de titel Nederlands kampioen sjoelen. Mocht er binnen jouw familie of vriendenkring dus iemand zijn die altijd wint, dan zou diegene hier dus zelfs zijn of haar roeping van kunnen maken!

Sjoelen kent meer voordelen dan je denkt

Sjoelen is bijzonder goed voor de concentratie. Focus is heel belangrijk voor een goede oog-handcoördinatie en om goed te kunnen mikken. Daarnaast is sjoelen een sport die vaak wordt gespeeld in groepsverband. Hierdoor draagt het dus ook bij aan sociale vaardigheden. Er zijn weinig mensen die niet zouden kunnen sjoelen en dus kan iedereen meedoen. Dit maakt het de ideale activiteit om iedereen bij elkaar te brengen.

Sjoelschijven aanschaffen bij Top1Toys

Scoor nu jouw sjoelschijven of jouw scoreblok voor het sjoelen bij Top1Toys! Wij begrijpen dat je misschien nog vragen hebt over onze voorwaarden, betalingsmogelijkheden, het bestellen of onze sjoelschijven. Hiervoor kan je contact opnemen met onze klantenservice. Dit kan via het volgende telefoonnummer: 085-7921897. Veel overige vragen vind je op onze FAQ pagina. Hier hebben wij de meest voorkomende vragen al voor jou beantwoord. Mocht jouw vraag hier toch niet tussen staan, dan mag je natuurlijk ook voor overige vragen contact met ons opnemen.